Prava tehnologija uzgoja kukuruza za silažu

Od krmnih kultura, to se posebno cijeni kukuruzčija zelena masa odlazi na visoko hranjivu silažu. Ima visok udio bjelančevina, bjelančevina, vlakana, vitamina i ima izvrsnu probavljivost. Uzgoj biljke nije osobito težak. Glavni naglasak u uzgoju krmnih sorti kukuruza je na sastavu tla, njegovoj preradi, uvođenju gnojidbe tijekom održavanja sadnje.

Procesi tehnologije uzgoja kukuruza ili kukuruza razlikuju se ovisno o namjeni biljke. Ako se usjev uzgaja za silažu, tada posebnu pozornost treba posvetiti obradi tla prije sjetve, brige o sadnicama i berbe. Vrijeme tih procesa, njihov redoslijed ovisi o klimatskim uvjetima rasta kulture.

Sadržaj:

Najbolji prethodnici silažnog kukuruza

Najbolji prethodnici silažnog kukuruza

Biljka koja voli toplinu kukuruz ne boji se suše, a neke od njegovih sorti također su otporne na mraz. Sastav tla važan je za biljku, pa su joj zato žitarice i mahunarke pogodne kao prethodnice. Dobro raste nakon krumpir, heljda. Ali šećerna repa neće ostaviti rezerve cinka u tlu za kukuruz, nakon što ih je u potpunosti potrošila. Nedostatak elementa utjecati će na rast i stvaranje klipa.

Nije prikladno za ulogu prethodnika kukuruza i suncokreta, prosa.

Ali nakon sjetve kukuruza, ostali će usjevi lijepo rasti. Stoga se na jednom mjestu može trajno uzgajati do osam godina zaredom. Ali s nedostatkom zasijane zemlje organska gnojiva nakon tri do četiri godine lucerna se sije na poljima kukuruza, izmjenjujući se s kukuruzom godinu dana kasnije.

Da bi se dobila više zelene mase za silažu, soja se uzgaja uz krmne sorte kukuruza. Žetva će se odmah znatno povećati. Izbor mjesta za sjetvu usjeva važan je i utjecat će na njegov prinos.

Priprema tla, datumi sadnje

Priprema tla, datumi sadnje

Za sjetvu kukuruza, ilovastih, laganih i srednjih tla, kao i pjeskovita smatraju se prikladnim. Moraju dobro držati vodu, sadržavati organske tvari i biti lagani. Ne možete sijati kukuruz u onim područjima gdje je podzemna voda blizu površine, a kiselost tla je povećana. Za sjetvu biljke najbolje je odabrati južne padine, koje zatvaraju drveće ili brda od sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.

Zemljište na odabranom području počinju obrađivati ​​na jesen, oru ga i uvode organske i mineralna gnojiva.

Prije sjetve u rano proljeće primjenjuju se dušična gnojiva koja ih dupliciraju tri do četiri tjedna nakon sadnje kukuruza. Da biste poboljšali sastav tla, potrebno je nahraniti mjesto kalijem i fosforom. Oblik gnojiva može biti tekući ili zrnati.Ako je tlo za sadnju kukuruza kiselo, onda je to vapno. Kako bi se sačuvala vlaga, parcele kukuruza se drljaju uz naknadni uzgoj. Ujednačena sadnja sjemena biljke osigurat će zbijanje tla.

Dva tjedna prije sjetve sjeme kukuruza tretira se herbicidima kao što su Vitavax, Gaucho. Nakon što je sjeme sat vremena bilo u otopinama, temeljito se osuši. Kukuruz za silažu počinju sijati kad se tlo zagrije do 10-12 Celzijevih stupnjeva, što se događa u drugoj polovici svibnja. Sjetva u ranijem roku provodi se samo uz korištenje sjemena sorti otpornih na hladnoću, ugrađujući ih na manju dubinu. Pravilno pripremljeno tlo, prethodna obrada sjemena omogućuje vam postizanje visokih prinosa krmnih usjeva.

Osnovna pravila za sadnju kukuruza za silažu

Osnovna pravila za sadnju kukuruza za silažu

Sjeme kukuruza potrebno je saditi prema određenim pravilima:

 1. Načinom sjetve četvrtasto gniježdenih uglova kvadrata postavlja se nekoliko komada zrna. Ovakav način sadnje omogućuje biljkama dovoljnu prehranu i osvjetljenje.
 2. Na poljima s malim brojem korova kukuruz se sije u trakama na međusobnoj udaljenosti od dvadeset i pet centimetara.
 3. Gustoća sadnje biljke trebala bi biti između pedeset i sto kilograma zrna po hektaru polja. Zadebljanje sadnica zadržat će vlagu u tlu i spriječiti rast korova.
 4. Razmak redova u zasadima kukuruza ne smije biti veći od šezdeset centimetara. Tijekom kišnog ljeta udaljenost se smanjuje.
 5. Nakon sjetve, polje se namotava posebnom opremom, tada će se sadnice pojaviti brzo i prijateljski.
 6. Dubina sadnje žitarica ovisi o sastavu tla. Na plućima je četiri centimetra, na teškim - dva. U ranim fazama ugrađeni su dva do tri centimetra duboko, a u vrućim sušnim predjelima pet ili šest centimetara.

Sadnja zrna kukuruza na silaži provodi se mehanički u skladu s klimatskim i zemljišnim uvjetima.

Savjeti za brigu o krmnom usjevu

Savjeti za brigu o krmnom usjevu

Briga o vašim usjevima kukuruza je jednostavna. Najčešće se postupak sastoji u otpuštanju tla drljačom. Prvi put drljaju prije nicanja izbojaka, zatim nakon stvaranja dva ili tri lista na izdancima. Obrada se provodi ujutro, kada sadnice nisu toliko krhke.

Kad se pojavi pet do šest listova, prolazi se olabave, unoseći gnojiva na dubinu od deset centimetara. Nakon dva tjedna postupak se ponavlja s dubinom sjetve od sedam centimetara.

Održavanje masovne sadnje jednostavno je i usmjereno je na suzbijanje korova i štetnika krmnih kultura.

Stalno plijevljenje sadnih redova omogućava biljkama brzi rast. Prerada se mora kombinirati s hranjenjem biljaka dušičnim gnojivima. Kad biljke dosegnu visinu od trideset centimetara, tada i njihova krumpir... Rjeđe se rahljenje tla vrši na poljima kukuruza ako je ljeto suho i na njima raste malo korova.

Borba protiv biljnih bolesti i štetnika

Borba protiv biljnih bolesti i štetnika

Gljivične bolesti kukuruza uključuju žulj, prašinu, helmintosporiozu. Razvijaju se kao rezultat sadnje sjemena bolesnih biljaka, a vlažno vrijeme samo pojačava simptome bolesti:

 • Karakteristična značajka žuljevite droge je poraz svih dijelova biljke na kojima se pojavljuju otekline i izrasline.
 • Kada se zarazi glavicom glave tijekom stvaranja cvatova, gljiva stvara spore žuto-smeđe boje, koje pokrivaju i metlice i mlade klipove biljke.
 • Kod helmintosporioze, na listovima su vidljive oštro ocrtane mrlje sivog ili crvenkastog tona. Listovi počinju venuti i sušiti se. Stvaranje bakterijske truleži koja utječe na stabljiku, dovodi do njenog pucanja, ponekad i odumiranja cijele biljke.

Spasiti kukuruz od bolesti može prerada sjemena prije sjetve, pravovremena borba protiv korov... Prskanje ih Bordeaux tekućinom također će pomoći smanjiti postotak onečišćenja nasada. Norma za njegovu upotrebu je četiri litre na sto četvornih metara.

Insekti su često nositelji opasnih biljnih bolesti:

 1. Stabljični moljac polaže jajašca na donju stranu lišća prije nego što kukuruz izbaci metlice. Nakon pojave gusjenica, oštećenja su jasno vidljiva na vlaknastim snopovima biljke.
 2. Švedska muha, njene ličinke oštećuju točke rasta kukuruza, sprečavajući ga da se razvije. Često napad parazita dovodi do odumiranja sadnica.
 3. Žitni moljac polaže jaja na klipove biljke, a zatim gusjenice koje iz njih izlaze uništavaju zrna kukuruza pretvarajući ih u sivu masu.

Sa štetnicima se možete boriti tako što ćete prethodno sakriti sjeme prije sadnje, pravovremeno drljati, valjati površinu prije i nakon sadnje kukuruza i dubokim oranjem. Unošenje cinkovog sulfata u tlo smanjit će štetu na sadnicama ličinki švedske muhe. U borbi protiv svih štetnika usjeva, prskanje preparatima poput Karatea je učinkovito. Ako se poštuje agrotehnologija uzgoja kukuruza, tada se njegovi usjevi ne boje bolesti ili štetnika.

Uvjeti i pravila za berbu kukuruza za silažu

Uvjeti i pravila za berbu kukuruza za silažu

Oduzeti kukuruz za silažu je potrebno tijekom razdoblja kada zrno pokupi voštanu ili mliječno-voštanu zrelost. Ako počnu mrazevi, potrebno je ukloniti zelenu masu nakon njenog oštećenja u roku od tri dana.

Visokokaloričnu stočnu hranu možete dobiti od kukuruza ako ga na vrijeme uklonite s polja i pravilno preradite za silažu.

Košnja biljaka u visinu izvodi se do deset centimetara, povećavajući je tijekom faze voštane zrelosti kukuruza. U tom će slučaju porasti postotak hranjivih sastojaka u zelenoj masi. Prilikom berbe za silažu obraća se pažnja na sadržaj vlage u sirovini. Ne bi trebao prelaziti sedamdeset posto. Da bi masa bila vlažna, uputno ju je uklanjati u kišnim danima.

Sitno nasjeckana zelena masa kukuruza pomiješa se s konzervansima koji uključuju bakterije mliječne kiseline i ulije u posebne rovove. Tu je i silaža usjeva bez pristupa zraku.

Više informacija potražite u videu:

Kategorija:Rastući | Kukuruz