Forsiranje krokusa do 8. ožujka - savjeti, tajne i pravila

Tržnica cvijeća za Dan žena 8. ožujka obiluje buketima, ali takav poklon ne traje dugo. Bolje ugoditi svojoj voljenoj ženi ranim cvjetanjem krokusi u loncu... Izvan prozora ima snijega, a na prozoru su procvjetali nježni pupoljci. Što može biti romantičnije! Nećete morati razmišljati o poklonu za 8. ožujka ako naučite destilirati ranocvjetne graciozne krokuse. Proces zahtijeva određeno znanje, strpljenje, ali ženina radost zbog dara platit će za njezinu marljivost.

Uzgoj cvijeta do određenog datuma uvijek je težak. Da biste to učinili, morate točno izračunati datum slijetanja. I bez posebne pripreme lukovica teško je predstaviti graciozne procvjetale pupove u prekrasnoj saksiji. Volio bih da cvjetanje krokusa ili šafrana traje duže. Stoga slijede pravila za njegu ukrasne biljke, postavljaju je u odgovarajuće uvjete.

Sadržaj:

Najbolje sorte krokusa za forsiranje

Najbolje sorte krokusa za forsiranje

Crocuses su izabrani kao dar ženi jer su oličenje čistoće i djevičanstva. Raste na planinskim padinama u prirodnoj prirodi, cvijeće oduševljava vjenčićima blijedoplavog tona sa žutim središtem. Pupoljci se pojavljuju ispod snijega u ožujku-travnju.

Uzgajivači su uzgajali sorte i hibride različitih boja, među kojima je pogodno za prisiljavanje kod kuće.

Raznolikost

Cvjetne značajke

Ivana Orleanska

Plodna sorta s velikim cvjetovima, snježnobijelim ili ljubičastim, visine stabljike do 15 centimetara.

Pickwick

Sorta koja oblikuje čaše latica u bijelim i lila tonovima, ili dvobojne, s uskim tamnozelenim lišćem ukrašenim bijelim žilicama.

Prugasta ljepotica

Sorta s plavo-lila laticama u bijelim prugama, visine stabljike od 10 do 15 centimetara.

Žuti mamut (Žuti mamut) Hibridna sorta sa zlatnožutim rubovima u obliku promjera do 4 centimetra.
Purpureus Grandiflorus

Prekrasna sorta sa zapanjujućom aromom pravilnih oblika plavih cvjetova.

Sve sorte i hibridi mogu se pripremiti do 8. ožujka odabirom krumpirovih gomolja crocusa u specijaliziranoj trgovini. Savjetuje se kupnja sadnog materijala na jesen, kada je najkvalitetniji.

Izbor lonca

Izbor lonca

Posuda u koju će se staviti lukovice crocusa mora biti posebno odabrana. Bilo koja posuda nije pogodna za prisiljavanje cvijeća, jer će u njoj niknuti do 5 - 10 lukovica. I ovdje je važno da se ne dodiruju.

Boja spremnika odabire se prema dekoru prostora i proljetnom raspoloženju.

Nemoguće je da se lukovice nalaze pored zidova posude. Između njih trebao bi biti razmak od 3-5 centimetara. Stoga morate pripremiti lonac širok, promjera 10-15 centimetara, s niskim zidovima. Najprikladnija je zdjela ili posebna zaobljena posuda s rupama ili džepovima za klice cvijeća.

Na dnu posude buše se rupe kroz koje će se odvoditi višak vlage.Materijal za posudu bit će plastika ili keramika. Zidovi bolje dišu u zemljanim posudama, a vlaga se ne nakuplja.

Priprema podloge tla

Priprema podloge tla

Za krokuse je odabrano tlo neutralna kiselost... Značajka podloge trebala bi biti rastresitost, dobra vlaga i propusnost zraka.

Hranjiva vrijednost tla ne igra veliku ulogu u forsiranju cvijeta. Dovoljno je dodati jedan dio tla sastavljen od pijeska i treseta u pripremljeno i dezinficirano vrtno i travnjačko tlo. Ako ste posadili u pijesak, tada obavezno dodajte humus i treset.

Ali u spremniku se na dno nužno ulijeva drenažni sloj, koji je potreban da bi se višak tekućine odnio nakon zalijevanja.

Vjeruje se da za forsiranje krokusa sastav supstrata nije važan. Šafran uspješno cvjeta i u pijesku, ekspandiranoj glini, čak i u vodi. Ali uz naknadnu upotrebu ukrasne biljke kao kućnog stanovnika, bolje je odmah je naviknuti na hranjivu podlogu. Također se koristi višeslojna smjesa tla. Korijeni cvijeta koji raste s dna lukovice nalazit će se u hranjivom tlu, a tijelo će od truljenja biti zaštićeno pijeskom.

Priprema lukovica

Priprema lukovica

Prilikom forsiranja krokusa, gomolji ubrzano podvrgavaju procesima koji su im potrebni za cvjetanje u prirodnim uvjetima. Ukrasnoj biljci daju se samo tri mjeseca za hlađenje i ukorjenjivanje. Ako se koristi cvijeće iz vrta, tada se lukovice iskopaju u lipnju. U ovom slučaju dolazi do odbacivanja oštećenih i malih.

Materijal se mora osušiti i smjestiti u sobu s visokom temperaturom zraka. 7 dana žarulje se zagrijavaju na suncu na 34 stupnja, a zatim ih možete ukloniti na mjestu gdje je temperatura umjerena, ne viša od 20 stupnjeva. Nakon 15 dana temperatura se i dalje može spustiti na 17-15 stupnjeva. U kolovozu, nakon 10., došlo je vrijeme za hlađenje sadnog materijala.

Mjesec dana, bolje je staviti perčin crocusa u hladnjak, prethodno umotan u gusti papir.

Krokuse možete čuvati duže. Da bi se prisiljavanje provelo do 8. ožujka, biljke treba posaditi u zemlju u listopadu ili početkom studenog. Signal vegetacijske sezone cvijeća je njihova sadnja u posudu s podlogom tla.

Uvjeti i pravila slijetanja

Datumi slijetanja i pravila

Vrijeme destilacije ranocvjetnih usjeva može se izračunati uzimajući u obzir činjenicu da su za hlađenje i ukorjenjivanje potrebna 3 mjeseca. Da bi šafran cvjetao za proljetni praznik, potrebno je saditi od 20. listopada do 5. studenog.

Značajke slijetanja:

  • Proširena glina ili šljunak ulijevaju se u pripremljeni lonac, a zatim sloj hranjive podloge.
  • Corms su položeni tako da ne dolaze u kontakt jedni s drugima i zidovima posude.
  • Ostaje malo pritisnuti dno i posuti ga na vrhu pijeskom, malo zbijenim. Odozgo možete posuti ekspandiranom glinom.
  • Nakon obilnog zalijevanja, lonci se premještaju u hladnu sobu s temperaturom od 5-9 Celzijevih stupnjeva. Ovdje će morati provesti gotovo 2 mjeseca da bi se ukorijenili.
  • Posude s lukom možete držati u podrumu ili garaži, čak i u hladnjaku na donjoj polici.

Tek nakon hlađenja započinje destilacija. Postupak se provodi 2 tjedna prije cvjetanja krokusa. Biljke će se u to vrijeme ukorijeniti, što će biti vidljivo u drenažnim rupama posude. Pojavit će se i klice duljine 5 centimetara.

Ovi znakovi pokazuju da je cvijet spreman za destilaciju. Sada se može prenijeti u svijetlu sobu gdje je temperatura zraka unutar 15 stupnjeva iznad nule. Noću je posudu s klicama bolje izložiti hladnoći od 0 stupnjeva. Biljka dobiva izgled dolaska proljeća i ona počinje izbacivati ​​pupove.

Osvjetljenje, vlaga, temperatura

Osvjetljenje, vlaga, temperatura

Nakon izbacivanja peteljki, krokusi mogu brzo uvenuti, pa im trebate stvoriti uvjete za dugotrajno cvjetanje:

  1. Danju je cvijeću potrebno svjetlo, ali umjereno i prigušeno, što se obično događa početkom proljeća. Stoga je potrebno lonce rascvjetanih krokusa postaviti na prozorske klupice sjeverozapada ili sjeveroistoka.Uvenuti će čak i od jake umjetne rasvjete.
  2. Cvijetu treba vlaga nešto više od norme, pa pored možete staviti tanjurić s vodom, po mogućnosti snijegom.
  3. Nužno je pratiti temperaturu kada crocuses cvjetaju. Čak i lagani porast dovest će do činjenice da će pupoljci otpasti. Danju dovoljno 14-15 stupnjeva, a noću od nule do minus 1-2, kako bi produžili cvjetanje nježnih biljaka.

Uvjeti crocusa trebali bi biti bliski prirodnim uvjetima. A pojava plavih pupova ispod snijega započinje kad se zrak samo malo zagrije.

Zalijevanje i hranjenje krokusa

Zalijevanje i hranjenje krokusa

Nakon izbacivanja pupova s ​​proljetnim cvjetovima, zalijevaju se umjereno, kroz paletu. Obično se pod dobrim uvjetima možete diviti cvjetajućim krokusima i do tri tjedna. Čim prestane cvjetanje i listovi biljke požute, zalijevanje se zaustavlja. Dekorativnu kulturu hrane kada je žele presaditi u vrt ili ostaviti kao dom.

Možete ostaviti za ponovnu destilaciju one corme koji su sačuvani, nisu oštećeni ili istrunuli.

Nakon cvatnje, zemlju možete lagano hraniti amonijevim nitratom ili njegovim analogom kalija. Zalijevajte rijetko, navlažujući mahovinu ili kamenčiće u tavi. Razina vode ne bi trebala utjecati na dno lupine. Tako će se sačuvati i može se ponovno presaditi u svježu mješavinu tla.

Od rujna počinju pripremati krokuse za novu destilaciju. Krokusi s ranim cvjetanjem donijet će malo proljeća u vaš dom svake godine ako se pravilno destiliraju.

Više informacija potražite u videu:

 

Kategorija:Sobne biljke | Crocuses
Yarinin avatar

Obično sadim početkom studenog, krokusi tada tek počinju cvjetati do ožujka. Glavna stvar je pravilno podnijeti temperaturni režim i prva 2 mjeseca ne dopustiti da temperatura poraste iznad 10 Celzijevih stupnjeva.

AnnaAlimova avatar

U proljeće sam više puta dobio na poklon krokuse, ali nisam ni pomislio da bih ih mogao pokušati sam zasaditi i napraviti takve poklone za svoje najmilije. Ove godine sigurno ću saditi, slijedeći preporuke iz članka.