Kada saditi krokuse u zemlju, a kada u domaću posudu

Krokusi su višegodišnje lukovice s cvjetovima koji su toplo žuti, hladno ljubičasti ili plavi ili čak bijeli. U proljeće cvjetaju ranije od ostalih cvjetova, a kasnije u jesen. U prvom su slučaju to proljetno cvjetni, a u drugom jesenski cvjetni krokusi. Obično rastu i cvjetaju na otvorenom, no prisiljavanjem možete natjerati ove biljke da cvjetaju u kući kada ih želi njihov vlasnik.

Bilo kojoj cvjećari bit će važno kada treba saditi krokuse. Dakle, za sadnju krokusa s proljetno cvjetanjem najprikladnije je vrijeme od kraja kolovoza do rujna, dok je za jesensko cvjetne krokuse - ljeto, ali ni u kojem slučaju kasnije od kolovoza. Štoviše, nema potrebe za godišnjim kopanjem lukovica krokusa. Dovoljno je ovaj postupak provesti jednom u intervalu od pet godina.

Zadržimo se malo više na tome kada saditi krokuse, ako postoji želja da se dive njihovom cvijeću kod kuće, a ne u vrtu, na primjer, početkom siječnja. Krokusi će do tog vremena imati vremena da procvjetaju ako se posade krajem rujna. Ako to želite postići sredinom prosinca, tada morate započeti početkom rujna. Ili, općenito, crocuse možete saditi u serijama tijekom cijelog rujna, listopada i sredine studenoga.

Čak je i obično zemljište razrijeđeno sa značajnom količinom pijeska prikladno za njihovu sadnju. Corms se sadi u skupine od 5 do 20 komada i stavlja u lonce ili zdjele. Valja napomenuti da se za prisilu koriste krokusi s proljetno cvjetanjem.

Prije nego što procvjetaju u neobično vrijeme za sebe, prolaze kroz razdoblje hlađenja koje traje oko 2,5 mjeseca i sam postupak forsiranja koji traje oko 2-3 tjedna na temperaturama od 15-17 stupnjeva. Na temelju toga možete izračunati i kada treba posaditi krokuse kako biste u jednom ili drugom trenutku obradovali svoje oči nježnim cvjetovima.

Iako se točan datum može pogriješiti. S tim u vezi, takve točke kao što su:
  • sorta krokusa;
  • veličina lukovica (što su veće, to brže cvjeta krokus);
  • osvjetljenje, temperatura zraka.
 
Kategorija:Cvjetni vrt | Crocuses
Korisnički avatar yana21

Hvala vam! Pročitao sam puno korisnih stvari za sebe, samo što sam sad razmišljao da se bacim na transplantaciju ... Ili ipak pričekati još mjesec dana?