Sadnja viburnuma, hranjenje i obrezivanje

 

Sadnja viburnuma nije problematičan posao, budući da je sama viburnum prilično nepretenciozan grm. Međutim, bolje je poštivati ​​neka pravila kako se viburnum ne bi razbolio i dao dobru žetvu.

Sadnju viburnuma treba prilagoditi proljetnoj ili jesenskoj sadnji biljaka, ljeti ga treba saditi. Za nju je bolje odabrati polusjenovito mjesto na kojem je tlo dovoljno vlažno.

Rupa za grm trebala bi biti velika promjera najmanje 60 cm, s dubinom od oko četrdeset cm. U rupu treba dodati desetak kg humusa i oko 0,5 kg pepela i temeljito pomiješati s plodnim slojem na vrhu .

Sadnica viburnuma mora se postaviti okomito u rupu, a korijenski vrat joj se mora produbiti za pet centimetara. Nakon toga trebate dobro prosuti zasađeni grm, najmanje tri kante, zbiti zemlju i malčirati. Nakon tri godine zemlju će trebati iskopati i izmijeniti malč.

Da bi se dobila dobra žetva, potrebno je hraniti viburnum. U proljeće, prije nego što pupoljci nabubre, morate dodati nitroammofosk (oko 50 gm po kvadratnom metru), a na jesen fosfor (oko 40 g po četvornom metru) i kalij (oko 20 g po četvornom metru) ... Gnojiva treba posuti po zemlji i dobro proliti.

Ne smijemo zaboraviti da viburnum voli vodu, pa je u pretoplo vrijeme potrebno dobro proliti (dvadesetak puta tjedno, pod dvadeset i pet litara pod grm).

Viburnum može rasti kao grm ili kao drvo, sve ovisi o načinu na koji se vrši obrezivanje. Ako je potreban grm, tada u proljeće druge godine nakon sadnje na nadzemnom dijelu ostaju tri čvora. Ako je potrebno drvo, ostaje samo jedan izboj koji teži prema gore, a zatim se odsiječe sve novo što se pojavi, formirajući deblo.

Kategorija:Grmlje | Viburnum