Kako saditi borovnice. Stručni savjet

Divlje borovnice koje rastu u močvarnim područjima vrlo su korisne. Ali ne mogu je svi pratiti na desetke, pa čak i stotine kilometara. A branje ove bobice i dalje je prilično teško. Stoga su uzgajivači uzgajali posebne vrtne sorte pogodne za uzgoj kod kuće. Danas je čak postalo na neki način moderno saditi ga na svoju stranicu. Iako nemaju svi priliku dobiti normalnu žetvu od ovog grma. A sve zato što je borovnica hirovita biljka koja zahtijeva određene uvjete. Na našim geografskim širinama ribiz bolje pušta korijene i plodove. Borovnice se uzgajaju i u nekim američkim državama kao alternativa ovom "prljavom" rođaku. Ako se ipak odlučite pokrenuti ovu kulturu, stručnjaci će vam reći kako to učiniti bolje.

Prije razmišljanja o tome kako saditi borovnice, morate pripremiti odgovarajuće mjesto za sadnju za njih. Na primjer, ako je tlo alkalno, biljka se može razboljeti. Ova bobica voli kisela tla. Trebate iskopati rupu od pola metra i pomiješati četinarsko leglo, koru, malo koloidnog sumpora i limunske kiseline sa zemljom. Ako je tlo teško opustiti, bolje je dodati mu treset ili pokvareno lišće. Malčiranje, obrezivanje, prihrana, umjereno zalijevanje po potrebi - sve bi to također trebalo biti prisutno. Povremeno ćete možda trebati zakiseliti tlo.

Pri odabiru presadnica obratite pažnju na zimski otporne sorte i sadite nekoliko međusobno oprašenih grmova odjednom. Uklonite korov prije sadnje. Sadite biljke na međusobnoj udaljenosti od metra i pol.

Kategorija:Slijetanje | Borovnica