Kako pravilno saditi krumpir

Svaka biljka zahtijeva pažljivo proučavanje njezinih uvjeta uzgoja i načina njege. Logično je da trošenjem napora na njegovom uzgoju želimo dobiti ne uvenuli izdanak, već snažne, snažne izdanke, razvijene biljke koje tada mogu dati pristojan žetva.

Sadržaj:

Mnogi vrtlari, unatoč prilično mukotrpnom procesu njega krumpira, i dalje ga radije uzgajaju sami. Trgovački krumpir uzgajan u industrijskim razmjerima, u većini slučajeva nema dobar ukus, za razliku od domaćeg krumpira.

Kako doći do bogate žetve?

Da biste dobili bogat urod gomolja, morate znati pravilno saditi krumpir. Poslušajte sljedeće savjete:

- krumpir je najbolje saditi u vrijeme kada temperatura tla na dubini od oko 10 cm neće biti niža od + 8 ... + 9 stupnjeva. U pravilu su optimalni datumi za sadnju zadnji dani travnja - početak svibnja. Ako sadite krumpir na hladnom tlu, tada će kultura potrošiti puno energije na klijanje;

- nije sav krumpir pogodan za sadnju. Sadni materijal treba imati male oči, dok krumpir treba biti srednje veličine i ne smije biti mekan (letargičan). Da bi se prinos usjeva povećao, morate obratiti pažnju na to koje sorte bolje rastu na određenoj vrsti tla. Bolje je odabrati gomolje od onih grmova koji su dali maksimalan prinos u tekućoj godini za sadnju sljedeće sezone;

kako saditi krumpir

- dobri rezultati mogu se postići ako sadite krumpir iz druge regije ili barem razmijenite sadni materijal sa susjedom;

- saditi krumpir različitih sorti, dok bi trebao imati različito razdoblje zrenja. To pridonosi dugoročnom skladištenju usjeva, jer se sorte koje rano sazrijevaju obično dovoljno brzo pogoršavaju. Stoga, prije svega, morate jesti rani krumpir, a kasnije možete uštedjeti za zimu.

Preduvjet dobre žetve je plodored.

Krumpir je najbolje saditi na područjima gdje su u prethodnoj godini rasle mahunarke, krastavci, tikve ili tikvice, bundeva, kupus ili luk. Ali umjesto krumpira sljedeće godine, bolje je saditi usjeve bundeve, to jest bundeve, tikvice ili krastavca.

Sadimo pravilno

Dva tjedna prije iskrcavanja unesite sadni materijal u toplu sobu s dobrom rasvjetom. Tako će se do sadnje na gomoljima pojaviti klice. Prije sadnje morate dezinficirati gomolje, za koje biste krumpir trebali staviti u otopinu borne kiseline. Držite gomolje u otopini najmanje pola sata. To će spriječiti razvoj štetnika koji mogu pokvariti usjev. Također možete povećati prinos ako je sadni materijal natopljen razrijeđenim gnojem. Da bi se u takvoj otopini postigao dobar rezultat, krumpir se mora ostaviti dva dana.

kako saditi krumpir

Kako saditi krumpir:

  • urediti grebene u smjeru od sjevera prema jugu i posaditi gomolje prema shemi 80x35 na dubinu od oko 10 cm;
  • ispod svakog gomolja može se dodatno uliti gnojivo, drveni pepeo i humus;
  • prekriti slojem zemlje ili piljevine;
  • poravnajte tlo grabljama.

Krumpir treba saditi na sunčanom i otvorenom prostoru.Ovu kulturu ne biste trebali saditi u hladu, kao ni u nizinama, gdje postoji velika vjerojatnost stajaće vode i stvaranja magle.

Kada sadite krumpir na područjima s usko razmaknutim podzemnim vodama, gomolje treba saditi u grebene. Ako se sadnja izvodi na suhom, tada je treba posaditi u rovove.

Izrezati ili ne?

Trebate li rezati krumpir? Ovo je pravo izbora za svakog vrtlara. Neki ljudi vjeruju da će, ako izrežete gomolj, izgubiti puno hranjivih sastojaka. Zapravo to nije slučaj, jer u svakom krumpiru postoji takozvani "vershok", u kojem su koncentrirani svi najjači klice. Stoga možete uštedjeti sadni materijal, a istovremeno sačuvati dio krumpira za hranu.

kako saditi krumpir

Nedostatak rezanja gomolja je velika vjerojatnost onečišćenja zdravog krumpira. To može značajno smanjiti prinos. Stoga, ako odrežete pokvarjeni dio krumpira, povremeno dezinficirajte nož u otopini kalijevog permanganata ili u bakarnom sulfatu.

Ako planirate rezati gomolj i saditi obje polovice, zatim prerežite uzdužno. U protivnom ćete odrezati "vershok" krumpira, koji će vam donijeti žetvu u budućnosti, a druga polovica će ili dati mali broj gomolja ili uopće neće donijeti plod.

Njega sadnica

Neizostavna točka u njezi sadnica krumpira je okopavanje grmlje. Promjena dnevnih i noćnih temperatura može biti prilično naglo, što nepovoljno utječe na korijenov sustav krumpira i može negativno utjecati na prinos. Stoga je potrebno niknuti grmlje krumpira stisnuti tako da na površini ostane samo vrh glave, veličine 2-3 cm.

Kategorija:Slijetanje | Krumpir
Goshia avatar

Krumpir uvijek sadimo s grmljem, a ne odvojenim gredicama. Sadimo srednje velike gomolje, a velike prepolovimo. Nisam znao što bih krompir uzdužno prerezao, a nikada prije nije bio dezinficiran. Ove godine ćemo sve raditi po pravilima.