kupina

Šumska malina je višegodišnji grm. Njegov zračni dio može biti predstavljen jednogodišnjim i dvogodišnjim izbojcima. Isprva izbojci samo rastu, a druge godine već cvjetaju i donose plodove. Izbojci odumiru nakon ploda.

Rhizom podzemnog dijela grma je višegodišnji, sastoji se od rizoma, bočnog prerastanja i adventivnog korijenja. U osnovi korijenje maline leži u sloju od 20 centimetara, ali neki korijeni dosežu i dubinu od 1,3 metra. Korijenov sustav širok je 60 centimetara, a u nekim slučajevima i tri metra.

Šumska malina cvate u drugoj i trećoj dekadi lipnja. Produljuje se vrijeme cvatnje i sazrijevanja malina. Prve maline pojavljuju se za mjesec dana ili čak ranije od prvih cvjetova, a posljednje bobice vise na grmlju do prvih jesenskih mrazeva. Malina ima plod, koji se sastoji od malih koštunica, nalaze se na plodu. Plod maline ima sjeme iznutra.

Šumska malina je ljekovita biljka. Sastav malina uključuje nikotinsku kiselinu, šećere, tanine, vitamine C, B, folnu kiselinu, flavonoide, elemente u tragovima, organske kiseline. Sjemenke maline bogate su masnim uljem.

Malina djeluje protuupalno, hemostatski, adstringentno, umirujuće. Koristi se za upalu grla, kašalj, za jačanje desni, za zatvor, za gastrointestinalne patologije, za zatvor, neuroze, menstrualne smetnje. Od šumske maline pripremaju se infuzije i dekocije koje se koriste i interno i kao vanjski lijek.

Kategorija:Grmlje | Maline
Korisnički avatar Wika

Šumska malina mi je uvijek bila boljeg ukusa nego uzgajana u vrtovima. Možda zato što su obično nailazili u malim količinama.