Kako pravilno zasaditi drvo jabuke

Početnici vrtlari pitaju se: kako pravilno posaditi stablo jabuka?

Za početak trebate pripaziti pripremi prikladnog tla za sadnju. Ilovasto tlo poželjno je za stabla jabuka. Stoga glinenom tlu dodajte treset ili riječni pijesak. Ako je na vašem mjestu tlo uglavnom pjeskovito, dodajte humus ili treset.

Potrebno je pripremiti jamu za sadnju stabla jabuke otprilike 5 dana prije ovog događaja. Kopa se rupa do dubine od 80 cm, a širina treba biti od 90 cm do 1 metar.

Ne bacajte gornji sloj tla koji nastaje prilikom kopanja rupe! Najplodnija je i dobro će doći za daljnju sadnju. Bacite gornje plodne slojeve odvojeno od onih ispod.

Dno gotove jame mora se opustiti lopatom. Tada se tamo sipaju oni vrlo gornji slojevi plodne zemlje. Potrebno je da njegov sloj bude 15-20 cm.

Možete dodati gnojivo, 1-2 kante balege i drvenog pepela. Sve se to pomiješa sa zemljom, dodajući još malo gornjeg sloja tla.

Tada se preostali volumen jame prekrije zemljom tako da na površini nastane mali nasip, visok približno 20 cm.

Ako se to ne učini, morat ćete presaditi sadnicu, što je za njega nepoželjno prve zime.

U središte zemljane gomile zabijen je klin - potpora sadnici. Sadnica se postavlja na vrh humka, preko nje se ispravljaju korijeni i laganim nabijanjem prekrivaju plodnim slojem zemlje.

Dvije ruke možda nisu dovoljne za sadnju, stoga na pitanje kako pravilno posaditi stablo jabuke možemo dati savjet: poslužite se pomoći svog domaćinstva ili susjeda.

Sadnicu obilno zalijevajte: potrošnja vode treba biti 3-4 kante od 10 litara za svako stablo.

Goshia avatar

Stabljika sadnice ne smije biti prekrivena zemljom. Korijeni stabla jabuke smješteni na deblu trebaju biti prekriveni zemljom i biti 5-10 cm ispod površine. Ostatak korijenja širi se dublje u jamu.