Ribiz: sadnja i briga za okus i korist

Ljeto, koje se usprkos svim prirodnim katastrofama nekontrolirano bliži, miriše na bobice: maline, ribiz, trešnje. A ribiz je jedan od najpopularnijih grmova vrtnog voća. Mnogim vrtlarima i vrtlarima omiljena je vrtna biljka ribiz, sadnja i briga za koju su vrlo jednostavni.

Najbolje je uzgajati ovaj grm dijeljenjem grma ili slojevima. Prirodno, ribiz, kao i svaka biljka, stari i treba ga povremeno obnavljati. A da biste ažurirali ovog vrtnog stanovnika, sadni materijal najbolje je kupiti u vrtiću.

Najbolje je saditi grmlje ribiza na jesen. To bi trebalo biti učinjeno krajem rujna - početkom listopada. U ovo vrijeme grmlje će biti dobro prihvaćeno i obradovat će vas svijetlim zelenilom i zrelom žetvom sljedeće godine.

Ako se iz nekog razloga propusti jesensko vrijeme, tada se ribiz može saditi u proljeće. To se mora učiniti odmah kad zemlja to dopusti. Morate stići na vrijeme prije nego što pupoljci ribiza nabubre.

Pri sadnji u jesen i proljeće mora se poštivati ​​nekoliko pravila. na primjer, trebate posaditi grm ribiza tako da korijenov ovratnik bude pokopan ne više od 5 centimetara. To omogućuje grmu da raste gušće i jače. Usput, kako bi svaka biljka imala dovoljno prostora i hranjivih sastojaka te sunca, treba poštivati ​​određenu shemu sadnje. na primjer, 1,2 x 1,5 metra ili 2,0 x 2,0 metra.

Briga o ribizu, kao i za bilo koju drugu paklenu biljku, svodi se na uklanjanje korova, zalijevanje, hranjenje i zaštitu od štetnika. također je potrebno izrezati stare i bolesne grane po potrebi.

Sretno i dobra žetva!

Kategorija:Rastući | Ribizla
Avatar Lera1

Odrezivanje starih grana ribiza najteže mi pada, nažalost, u pravilu mi je jako žao grma i gledajući veliku granu, nisam uvijek siguran da bi je trebalo rezati. Lako mogu rezati samo osušene grane.