Glavni načini uzgoja jagoda kod kuće

Jagode se smatraju najljepšom, najukusnijom i vrlo zdravom bobicom. Ljudi je zovu i "Kraljica bobica". Gotovo svaka ljetnikovac ili privatna kuća ima malo teritorija za uzgoj. I tako uvijek želite postići izvrstan rezultat nakon dugotrajnog njegovanja jagoda. Ali koji su načini uzgoja jagoda?

Sadržaj:

  Domaći grebeni

   kućni kreveti

Jedna od najpopularnijih metoda uzgoja jagoda su grebeni. Grebeni su trapezni gredice na kojima se sade grmovi jagoda. Zatim su prekriveni svijetlim ili tamnim malčem (filmom).

Što se tiče sezone sadnje grmlja jagoda, ona se može dogoditi u bilo koje vrijeme osim zime.

  • Najčešće se jagode sade nakon otapanja snijega. Otprilike početkom travnja, tada će se vrlo brzo razviti.
  • Ako se sadnja odvija u svibnju, tada će razvoj biti usporen.
  • Ako se sadi u prvim mjesecima ljeta, berba će biti za sljedeću sezonu.
  • Posljednji mjesec za sadnju grmlja jagoda pada u rujnu.

Vrijeme za sadnju jagoda trebalo bi biti vlažno i oblačno. A grebeni su napravljeni od sjevera prema jugu.

Metode za sadnju jagoda u vrtlarskoj metodi:

  1. Jednoslojno slijetanje. Ovom metodom promatraju se sljedeće proporcije: udaljenost između grebena je oko 70 centimetara, a između samih grmova jagoda u grebenima je oko 20 centimetara. Ova metoda govori sama za sebe. Drugim riječima, jedna traka s grmljem izrađena je u jednoj traci.
  2. Dvoredni fit. Ova metoda je vrlo slična jednoslojnoj. Također ima udaljenost između grebena od točno 60-70 centimetara. Tek sada, umjesto jedne dužine trake s biljkama, izrađuju se dvije. Udaljenost između njih je približno 30 cm, a između grmlja jagoda - 15-12 cm.

Prije sadnje svi korijeni jagode skraćuju se na 7 cm.

Da bi redovi bili ujednačeni i lijepi, grebeni su označeni kabelom. Da biste to učinili, uzmite mjeru vrpce, označite mjesta. Umetnite gumb s suprotnih krajeva teritorija. Na nju zavežite kabel s jedne strane i povucite je na suprotnu, stvarajući tako ravnomjerno korito s vrpcom za sadnju jagoda. Zatim se uzima polica od četvrt metra i mjesta duž linije kabela označavaju se za budućnost grmlje... Tlo je prekriveno platnom - ruberoidom ili lutrasilom. Na ovom je platnu napravljen izrez za sadnju grmlja. U tim se rupama naprave rupe u koje se ulije litra vode. Čim je zemlja upila vodu, stavili su ovu rupu sadnice i čvrsto ga učvrstite mokrim blatom, na kraju grm pospite suhom zemljom i rukama čvrsto pritisnite zemlju oko biljke. Ako biljke nisu čvrsto ukorijenjene u zemlji, mogu umrijeti. "Srce" sadnica jagoda treba posaditi tako da bude u ravnini sa zemljom.

Nakon što su jagode posađene u zemlju, svaki dan trebaju zalijevati pola litre vode. Radite to tijekom cijelog tjedna. Zemlja se mora malčirati kako se zemlja ne bi skorjila i zadržala vlagu. Treba pažljivo odabrati i saditi samo zdrave sadnice.

  Uzgoj zaklonom ili tunelom

metoda skloništa

Uzgoj jagoda, metoda skloništa, drugim riječima, naziva se i skloništem s filmskim tunelima.Uz pomoć takve sadnje, biljke se mogu razviti mnogo brže nego na otvorenom prostoru (tijekom pola mjeseca).

Takav se tunel projektira sredinom proljeća.

Na taj se način uzgajaju jagode koje već rode 1 ili 2 godine. Na krevetima su položeni žičani lukovi. Visina, koja iznosi pola metra, i krajevi idu duboko u zemlju. Ti su lukovi smješteni na udaljenosti od metra jedan od drugog i površno su prekriveni filmom. Da se film ne bi objesio, fiksira se kanapom.

Tračnica je postavljena s jedne strane filma duž kreveta, a s druge - neka vrsta teškog znaka. Stvar je u tome što će grmove jagoda trebati zalijevati, oploditi, provjetravajte i berite. I tako je prikladno, samo trebate ukloniti ovu stavku i započeti posao udvaranja. U takvom tunelu trebao bi biti termometar. Ako temperatura dosegne 25 stupnjeva, potrebno je provjetravati.

Film se uklanja po dobrom vremenu i cvjetanju jagode.

Ljeti jagode ujutro treba zalijevati toplom vodom. Dolaskom jeseni, grmovi jagoda prekrivaju lišće kukuruza ili slame.

  Način uzgoja u vertikalnim gredicama

vertikalni grebeni

Ova metoda sadnje također govori sama za sebe. Odnosno, jagode se uzgajaju u posebnim spremnicima u okomitim gredicama.

Prednost takvog uzgoja je velika berba bobica na malom prostoru.

Za grmlje jagoda možete uzeti konusne ili piramidalne posude čija visina iznosi 10 cm, a volumen od jedne i pol litre. Udaljenost između grmlja je 10-20 cm. Tlo treba označiti tresetom, travnjakom, pijeskom i humusom.

Spremnici se postavljaju jedan na jedan s sadnicama, čineći okomiti sloj. U tom slučaju trebate je često zalijevati toplom vodom - 250 ml ode do 3 puta tjedno.

Kategorija:Rastući | jagoda
Avatar upravitelja88

Ako jagode sadite u proljeće, berba neće biti dobra kao kad je sadite na jesen. Tijekom jeseni, zime i proljeća sadnice jagoda dobivaju snagu i puštaju korijenje. U proljeće je zemlja puna vlage i topline. Biljka može slobodno rasti i razvijati se. A ako se sadi u proljeće, tada jagodama treba vremena za ukorjenjivanje i za cvjetanje te za stvaranje ploda. Sukladno tome, plod će biti manji.

Anna korisnička slika

Uvijek volim vertikalnu jagodu koja raste na slikama - izgleda nevjerojatno! Ali čini mi se da su to inscenirane fotografije - s takvim uzgojem ne možete dobiti berbu jagoda, nažalost ...