Kada presaditi ljubičice: vrijeme, značajke i njega nakon presađivanja

Ljubičasta je lijep i prilično nepretenciozan cvijet. Njegova transplantacija mora se obaviti što je pažljivije moguće. U tom se slučaju uzgajivač cvijeća mora pridržavati određenih pravila. To će omogućiti ne samo presaditi biljku, već i ne naštetiti joj.

Sadržaj:

Vrijeme i značajke transplantacije ljubičice

Vrijeme i značajke transplantacije ljubičice

Ljubičasta najbolje je presaditi u proljeće. Ovo je najpovoljnije vrijeme za presađivanje ove biljke. Ovu radnju možete izvoditi i u jesen i zimu.

U ovom slučaju, potrebno je osigurati ljubičicu:

  • Stalno pozadinsko osvjetljenje
  • Optimalna temperatura
  • Potrebna vlaga

U slučaju da temperatura u sobi oscilira, tada ne bi smjela prelaziti razinu koja je potrebna za puni rast i razvoj ove biljke. U slučaju da nakon transplantacije ljubičica se stavi na prozor s niskom razinom svjetlosti i jakim fluktuacijama temperature, tada možda neće puštati korijenje. Najoptimalnije vrijeme za presađivanje ove biljke je proljeće i ljeto. Istodobno, vani bi trebalo biti suho i toplo. Ako nakon presađivanja biljaka često pada kiša, to može dovesti do smrti biljke.

Ljubičice se također mogu presaditi tijekom razdoblja cvatnje.

U tom slučaju sa biljke se moraju ukloniti svi cvjetovi. To je rečeno, nemojte oklijevati. Nakon jačanja ljubičice, ona će ponovno cvjetati. Izbacuju se pedunci ljubičice kako bi se na njemu stvorili novi korijeni. Izbor vremena za presađivanje ove biljke izravno ovisi o željama i zahtjevima uzgajivača. Pri odabiru određenog razdoblja transplantacije, neophodno je pridržavati se pravila, inače cvijet možda neće puštati korijen.

Pripremna faza

Pripremna faza

Prilikom presađivanja ljubičica, sam cvijet zahtijeva pripremu. Izrađuje se u roku od nekoliko dana prije transplantacije. Ako biljka ima prljave listove, tada se isperu i osuše. Tijekom transplantacije date biljke, njezino lišće mora biti suho. Nakon pranja lišća, tlo u posudi postat će mokro. Zato je prije presaditve ljubičice potrebno pričekati nekoliko dana da se osuši.

Ako biljku želite presaditi što je brže moguće, tad trebate prekriti zemlju plastičnom folijom dok perete lišće. Zabranjeno je presaditi ljubičice ako je zemlja zalijepljena i priljubljena uz korijenje u obliku kome.

Prije presađivanja biljke u početku se pripremaju spremnici:

  • U tom slučaju, promjer lonca treba biti 2/3 manji od promjera rozete ove biljke.
  • Ako se za sadnju ljubičica koriste keramičke posude, one se moraju močiti u vodi jedan dan.
  • Za presađivanje ljubičica možete koristiti i plastične posude. Te se posude najbolje koriste za presađivanje ljubičica u južnim regijama. Uz njihovu pomoć, tlo će dugo ostati vlažno.

Tlo poslije glazura ljubičice ne bi trebale biti samo rastresite, već i hranjive.Zato je tijekom presađivanja ljubičica potrebno pravilno pripremiti zemljanu smjesu. Danas postoji nekoliko načina za pripremu zemlje:

  • Kada koristite prvi od njih, trebate uzeti sfagnum i vermikulit - 1 dio, treset - 1-2 dijela i lisnato tlo - 3-4 dijela.
  • Za drugu metodu potrebna su dva dijela lisnatog zemljišta, ista količina vermikomposta, treseta, pijeska i pola dijela ugljena.

Tijekom pripreme tla, sve se njegove komponente moraju temeljito izmiješati.

U slučaju da nemate vremena ili mogućnosti pripremiti teren, nemojte se uzrujavati. Smjesu gotovu za upotrebu možete kupiti u specijaliziranoj trgovini. Da bi se osigurao puni rast i razvoj biljke, tlo je najbolje sterilizirati. U tu svrhu dezinficiranje lijekovi ili metoda oparenja tla. Ovdje završava pripremna faza.

Transplantacija biljke

Transplantacija biljke

Najbolje je presaditi ljubičice s promjenom tla. Da biste to učinili, potrebno je položiti drenažu na dno posude, uz pomoć koje je najkvalitetnije zalijevanje bilje. Ako je potrebno zalijevati ljubičice kroz fitilj, ona se u ovu fazu ubacuje u posudu.

Pri presađivanju biljke strogo je zabranjeno izvlačiti je iz posude.

U početku ga morate uzeti zajedno s cvijetom i kucati po njegovim zidovima što je nježnije moguće. Dalje, lonac se malo nagne tako da se iz njega izlije višak zemlje. U tom je slučaju potrebno osigurati da tlo nije mokro, već rastresito, što će olakšati uklanjanje biljke iz posude.

Da bi se sačuvao korijenov sustav biljke, potrebno je otresti tlo s njega metodom nježnog mućkanja. Nadalje, iz biljke se uklanjaju stari korijeni koje karakterizira smeđa boja. Takvi korijeni više ne ispunjavaju svoje funkcije, pa će samo ometati puni razvoj korijenskog sustava biljke. Kada koristite fitilj metodom zalijevanja ljubičica, korijenje nije potrebno uklanjati prije presađivanja. To je zbog činjenice da se korijenje pere tijekom zalijevanja biljke. U slučaju da tijekom transplantacije biljke oštete korijenje, ta mjesta moraju biti prekrivena zemljom. Ako presadite staru biljku, možete koristiti isti lonac. Pri presađivanju mlade biljke potrebno je koristiti lonac s velikim promjerom.

Njega ljubičice nakon transplantacije

Njega ljubičice nakon transplantacije

Nakon presađivanja ljubičica, potrebno joj je pružiti punu briga, zahvaljujući kojem će biljka što brže ukorijeniti.

Violet treba:

Ljubičica je prilično osjetljiva na promjene temperature. Kako bi se osigurao normalan rast i razvoj ove biljke, potrebno je da temperatura bude unutar 21-23 stupnja. Ova biljka ne podnosi propuh, stoga ih je potrebno ograničiti od njihovih negativnih učinaka. Također, ljubičica ne bi trebala tolerirati nagle promjene temperature.

Ljubičasta se mora postaviti na prozore koji se nalaze na prozorima sa zapada ili istoka.

Ova biljka jako dobro podnosi kretanje. na prozorskoj dasci, pa je potrebno redovito se kretati ljubičasta i okreni ga prema suncu. U tom je slučaju potrebno da cvijeće ili lišće ne dolaze u dodir s prozorskim staklom. Kako bi se povećala cvatnja ove biljke, potrebno je koristiti umjetnu rasvjetu. U tu svrhu koristi se fluorescentna svjetiljka.

Ako se ljubičici osigura svjetlosni period od 10-12 sati dnevno, tada će se njezino graviranje izvršiti što je prije moguće. Dovoljnu količinu svjetlosti za ljubičicu označit će njezino lišće. Uz previše svjetla, lišće ljubičice visit će s lonca.U slučaju da se lišće dane biljke proteže prema gore, to znači da nema dovoljno osvjetljenja. Strogo je zabranjeno prskanje ljubičice. Da bi se održala potrebna razina vlažnosti, sloj ekspandirane gline stavlja se u paletu s ljubičicom. Presaditi ljubičice i vrlo je lako za nju se brinuti nakon transplantacije. Da biste to učinili, samo trebate znati potrebe određene biljke i u potpunosti ih zadovoljiti.

Više informacija potražite u videu.