Alpska ljubičica - ciklama

Mala biljka čiji cvjetovi izgledaju poput leptira koji sjede na stabljikama same biljke svima je poznat kao ciklama. Zapravo je ovo biljka jaglaca koja redovito godišnje cvjeta bujnim grmom cvatova. Na drugi način, ova biljka naziva se alpska ljubičica. A od vremena Drevnog Rima, ciklama se uzgaja zajedno s ljubičicama i narcisima.

Alpska ljubičica izgleda vrlo ukrasno na cvjetnjacima i osobnim parcelama. Za uzgoj ciklame u zatvorenom koristite drugu biljnu sortu. Istodobno, alpska ljubičica puno bolje raste na otvorenom.

Vrtna ciklama prilično je mala, a cvjetovi joj također nisu veliki - promjera tek 2,5 cm.

Ciklama izgleda vrlo lijepo u bilo kojem interijeru, koriste se za krajobrazni dizajn, a njima ukrašavaju i verande i terase. Alpska ljubičica izgleda posebno lijepo na alpskim toboganima. Ako biljke sadite jednu pored druge, dobit ćete vrlo lijep cvjetni tepih.

Njega ciklame nije dovoljno lagana. Posebnu pozornost treba obratiti na svjetlost koja treba biti svijetla, ali difuzna i bez izravne sunčeve svjetlosti. Najbolje je saditi je ispod drveća ili velikih biljaka, koje će svojim lišćem zasjeniti ljubičicu.

Tijekom cvatnje ciklame posebnu pozornost treba posvetiti zalijevanju, a kad biljka procvjeta, tada se zalijevanje smanjuje. Razdoblje cvatnje vrtne alpske ljubičice pada od svibnja do rujna.
Vrtne ciklame možete sijati samostalno od jeseni ili ih možete kupiti gotove.
 

Kategorija:Vrt | Alpska ljubičica