Kako uzgajati kikiriki kod kuće - od sadnje do njege

Uzgajati nešto neobično, egzotično, ali korisno kod kuće, san je mnogih vrtlara i cvjećara. Kikiriki je termofilni i ne uzgaja se u velikim količinama u ruskoj klimi, ali sasvim je moguće pokušati ga uzgajati kod kuće. Grmovi kikirikija su mali, pa je vrlo povoljno uzgajati ga kod kuće.

Sadržaj:

Priprema tla i sadnja

Priprema tla i sadnja

Uzgoj kikirikija kod kuće ima svoje osobine. Neki vrtlari više vole saditi kikiriki na otvorenom terenu, ali dobro uspijevaju u okruženju stana. Uz to, kod kuće nema ptica koje često oštećuju, pa čak i uništavaju usjev.

Vrtlarima koji ne znaju kako uzgajati kikiriki kod kuće, savjetuje se da prvo saznaju karakteristike same biljke.

To je termofilna, egzotična biljka. Ne može se nazvati hirovitošću, ali treba uzeti u obzir neke suptilnosti:

 • Treba posaditi jezgre kikirikija proklijala... Sirovi orah možete odabrati sami, ali sjeme je bolje kupiti u specijaliziranoj trgovini, gdje jamče klijavost sjemena i određuju sortu.
 • Stavite sjeme u vodu i dodajte kap epina za bolju klijavost. U ovom obliku sjeme se ostavlja preko noći. Do jutra omekšaju i pojave se prvi korijeni.
 • Tlo za kikiriki mora biti lagano i dobro upija vlagu. Kikiriki se koristi za suhe uvjete i ne voli zalijevanje, kao i glineno tlo koje zadržava vodu.
 • Najbolje je pripremiti 50-50 mješavine pijeska i humusa za kikiriki.Možete se pobrinuti i za drenažu kako biste izbjegli nakupljanje vlage u zemlji.
 • Bolje je odmah odabrati široki spremnik za slijetanje. Kikiriki ima jednu značajku: dok raste, stabljika mu se savija na zemlju i produbljuje u njoj, iz nje će se razvijati plodovi, pa lonac mora biti dovoljno širok da noga lako može doći do tla.
 • Sjeme se produbi u blago navlaženu zemlju za 2-3 cm, a zatim neko vrijeme prekrije staklom ili folijom. Sjeme se može saditi u kutiju ili u različite posude odjednom.
 • Klijavo sjeme treba imati dovoljno topline i svjetlosti. Možda neće klijati ako je temperatura ispod 20 stupnjeva.

Savjeti za njegu

Savjeti za njegu

Kikiriki se ne može nazvati hirovitom i hirovitom biljkom. Njega kikirikija zahtijeva standard: redovita, ali ne obilna zalijevanje, dovoljna količina svjetlosti, hranjenje, uklanjanje korova.

Da biste uzgajali kikiriki i dobili žetvu, biljci morate osigurati uvjete na koje je navikla:

 1. Kikiriki voli svjetlost. Trebalo bi biti dovoljno svjetla, zimi morate koristiti umjetna rasvjeta... U sjeni kikiriki ne raste i ne daje plod. Uz nedovoljno svjetla, rast biljaka se znatno usporava. Ipak, u vrućem popodnevu bolje je stvoriti laganu polusjenu, a kada sunce napusti zenit, biljku ponovno otvorite.
 2. Ako grana s jajnikom ne padne na tlo, može se lagano saviti i učvrstiti rekvizitima. Ako je lonac uski, dodajte dodatni lonac zemlje.
 3. Kikiriki je jednogodišnja biljka, pa će nakon berbe biti potrebno ponovno zasaditi sjeme. Biljka daje svu svoju snagu plodu.
 4. Kikiriki ne voli puno vlage.U razdoblju aktivnog rasta zalijeva se jednom tjedno, a nakon što je biljka dobro ukorijenjena, treba je zalijevati po potrebi, kada se tlo u posudi potpuno osuši. Biljku nije potrebno prskati, ona lakše podnosi sušu nego preplavljivanje.
 5. Potrebno je stvoriti povoljne uvjete i toplu klimu za kikiriki. Sobna temperatura trebala bi biti 20-25 stupnjeva, ali ne niža, inače započinje razdoblje spavanja. Ako kikiriki raste na prozorskoj dasci, trebate odabrati najtopliju i najsunčaniju stranu, a također isključiti propuh koji je štetan za biljku. Toplina također može nepovoljno utjecati na grmlje. Optimalnom temperaturom smatra se od 20 do 30 stupnjeva.
 6. Čim se jajnik spusti na zemlju, tlo mora biti pažljivo krumpir... Zalijevanje je neophodno ako je zemlja suha. Treba izbjegavati stagnaciju vlage kako jajnik ne bi istrunuo.

Korisna svojstva i namjene kikirikija

Korisna svojstva i namjene kikirikija

Čim se grm počne sušiti, možete sakupljati žetva. Biljka je potpuno iskopana i sušena zajedno s vrhovima. Nakon potpunog sušenja možete odvojiti plodove. Nemoguće je uzgajati kilograme kikirikija kod kuće na prozorskoj dasci, najvjerojatnije će žetva biti mala, ali domaća i potpuno prirodna.

Naravno, najčešće se kikiriki jede pržen, dodaje se pitama i pecivima.

Kikiriki je prilično kaloričan, ali sadrži veliku količinu hranjivih sastojaka.

Preporuča se koristiti ga u doziranju, a tada će kikiriki biti koristan, ali ako se pretjerano konzumira, može dovesti do pretilosti.

Korisne značajke:

 • Kikiriki sadrži veliku količinu bjelančevina i masti, aminokiselina, mnogo vitamina (A, B1, B2, E, PP, D). Međutim, vrijedno je zapamtiti da kikiriki zadržava većinu svojih korisnih svojstava samo u sirovom obliku; prilikom prženja većina se koristi gubi.
 • Kikiriki sadrži veliku količinu antioksidativnih tvari koje štite tijelo od utjecaja slobodnih radikala. Konzumacija kikirikija u malim količinama je prevencija bolesti srca i krvnih žila, kao i raka.
 • Postoje i druga korisna svojstva kikirikija: djeluje smirujuće na živčani sustav, pomaže u brzom oporavku snage i povećava potenciju kod muškaraca.

Maslac od kikirikija ne konzumira se samo u hrani, već se koristi i kao sredstvo tradicionalne medicine. Priprema ulja u ovom će slučaju biti drugačija. Prirodni masni maslac od kikirikija koristi se za podmazivanje rana i apscesa kako bi brže zacijelili.

Kikiriki može biti jak alergen, posebno koža. Može izazvati reakcije, otekline, kašalj. Mala djeca trebaju biti oprezna kada daju sirovi kikiriki jer mogu prouzročiti probavne probleme.

Više informacija potražite u videu:

Kategorija:Rastući | Kikiriki
Korisnički avatar Egorr

Prije nekoliko godina postojala je ideja da se kikiriki uzgaja za osobnu potrošnju na prozorskoj dasci. Ali nije išlo baš najbolje, isprva je bio problem s klijanjem, a druga je serija dala normalne izbojke, ali nakon sadnje brzo je umrla, mislim da je na prozoru bilo prehladno za ovu biljku.