Uzgoj šparoga

Šparoge su jedna od najzdravijih, najukusnijih i najskupljih povrtnih kultura. Šparoge se smatraju ranim povrćem nove sezone jer se beru u travnju.

Šparoga je dvodomna višegodišnja biljka koju je vrlo lako uzgajati u vrtu, ali je ipak najbolje kad ima dovoljno mjesta za uzgoj. Kad biljka dosegne vrhunac ploda, u jednoj sezoni može proizvesti oko 12 izbojaka - to je dovoljno za samo 2 porcije priloga od povrća. Zbog toga se šparoge smatraju tako skupim proizvodom.

Uzgoj šparoga vrlo je tražen, unatoč visokim troškovima. Nježni mladi izdanci šparoga koji su upravo iznikli iz zemlje koriste se za hranu. Šparoge imaju blagotvorna i gastronomska svojstva, uz to su i ukrasna kultura koja se često može naći u cvjetnim aranžmanima.

Uzgoj šparoga trebao bi se odvijati na sunčanom, mirnom mjestu, po mogućnosti sa stražnje strane vrta. Ova kultura može živjeti na jednom mjestu do 25 godina bez potrebe za ponovnom sadnjom.

Šparoge možete sijati sjemenkama u rano proljeće, ali to će biti brže ako koristite korijen biljke ili mladu biljku.
Briga o šparogama je vrlo jednostavna. Potrebno je ručno plijeviti, gnojiti biljku prije i nakon ploda, malčiranje je također korisno.

Već u dobi od tri godine šparoge daju mladice koje su jestive. Za berbu se koristi poseban nož, zahvaljujući kojem se mladice režu pod zemljom na dubini od 2 cm.

Naravno, najbolje je biljku konzumirati svježu, jer nakon toplinske obrade ili konzerviranja šparoge gube svoja korisna svojstva.
 

Kategorija:Rastući | Šparoga