Mineralna gnojiva za krumpir - klasifikacija

Mnogim živim organizmima na zemlji trebaju dodatne hranjive tvari - čovjek za to uzima vitaminske komplekse, a biljke treba hraniti / hraniti. Postoje dvije vrste hranjenja: organska i mineralna gnojiva.

Organska gnojiva uključuju prerađene proizvode prirodnog podrijetla - truli gnoj i treset, pepeo i ostalo.

Mineralna gnojiva uključuju elemente u tragovima i makronutrijente neophodne za plodan rast i razvoj dobre žetve.

Danas ćemo razgovarati o gnojidbi krumpira mineralnim gnojivima, naime koja su gnojiva bolja, na koji dio biljke utječu i još mnogo toga.

Sva mineralna gnojiva za krumpir mogu se sistematizirati prema određenim svojstvima:

  • Fosfatna i kalijeva gnojiva - ubrzavaju proces zrenja krumpira i povećavaju sadržaj škroba u usjevima. Bolje je koristiti u kombinaciji s drugim mineralnim ili organskim gnojivima. Također, fosforna gnojiva koriste se s povećanim sadržajem amonijevih iona u tlu, a kalijeva gnojiva nadopunjuju se sadržajem klorida.
  • Dušična gnojiva nitratnih oblika također povećavaju škrobnost, uključuju ureu, nitrat, amonijačnu vodu i drugi.
  • Elementi u tragovima - bakar, mangan, bor, cink. Ova mineralna gnojiva za krumpir obavljaju pojedinačne funkcije, ali općenito pomažu u akumuliranju hranjivih sastojaka u gomoljima i borbi protiv različitih bolesti i štetnika, kao i u regulaciji metabolizma bjelančevina i ugljikohidrata.

Tijekom kopanja zemlje primjenjuju se neke vrste gnojiva, ali glavnina se unosi tijekom sadnje u rupu ili brazdu. Nakon primjene gnojiva, neophodno ga je iskopati s tlom.

Kategorija:Povrće | Krumpir
Goshia avatar

Nema potrebe da se zanosite uporabom mineralnih gnojiva, jer ona povećavaju kiselost tla u vrtu. Stoga je ipak bolje saditi humus ili kompost ispod krumpira prilikom sadnje.