Sadnice šipka

Šipak je jedna od najpopularnijih vrsta vrtnih biljaka. Veliku je ljubav stekao zahvaljujući velikoj količini hranjivih sastojaka sadržanih u njegovim plodovima, kao i izvrsnom ukrasnom izgledu grmlja, koje izvrsno izgledaju i tijekom razdoblja cvatnje, prekrivene ružama, i tijekom sazrijevanja plodova koji imaju lijepa svijetlocrvena boja.

Šipak se razmnožava reznicama, sjemenkama, naslagama i sisama rizoma. Međutim, ako ovu biljku želite prvi put zasaditi u svom vrtu, bolje je to učiniti sadnicama. Preporučuje se uzimanje sadnica šipka starih oko dvije do tri godine. Biljke bi trebale biti dobro razvijene i imati 2-4 glavne grane. Za dobre rezultate preporučuje se da odaberete nekoliko sorti sadnica šipka i posadite sve grmlje na jedno mjesto. U tom će se slučaju biljke međusobno oprašivati ​​i dati vrlo dobru žetvu.

Priprema sadnica za sadnju sastoji se u obrezivanju izbojaka tako da njihova duljina ne bude veća od 15 cm, ali ne manja od 12 cm. Isto vrijedi i za korijenje. Sadnice šipka najbolje je saditi na dobro osvijetljenim mjestima, jer je ova biljka prilično svjetlosna. Za to možete koristiti i zasebne jame za svaki grm i zajednički rov.

Prvu godinu nakon sadnje, sadnice šipka treba zalijevati vrlo obilno i često, međutim, izbjegavajući stajaću vodu i stvaranje močvare. Ali možete si odvojiti vrijeme s gnojivima. U pravilu, u slučaju uzgoja šipka, preporučuje se s primjenom ne prije treće godine života biljke.
 

Kategorija:Vrt | Šipak

Čula sam o korisnim svojstvima šipka, a sada ću znati kako pravilno saditi ovaj grm u svom području.

Avatar Lera1

Čuo sam da se ruže, ako ih ne orezuju i ne pobrinu na vrijeme, mogu pretvoriti u šipke, ne znam koliko je to stvarno, nisam se trebao brinuti o ružama. Čini mi se da je šipak bolji od ruža, barem ima neke koristi od toga.

A ako ne brinete o šipku, on brzo preraste u divlji i ponaša se poput najozbiljnijeg korova, koljući sve svoje susjede. Šipak je također dobro koristiti kao živicu, nemojte ga prolaziti

Korisnički avatar Ivan Sergeev

Nisam znao da sadnja šipka zahtijeva tako složen postupak. Često imam suprotan problem, kada se grm ruže na kraju pretvori u šipak, a ja moram petljati kako bih ga u potpunosti iskorijenio.