Kako uzgajati krušku

Uzgoj kruške zapravo nije tako jednostavan kao primjerice uzgoj stabla jabuke, jer je termofilniji. Ali s druge strane, trajniji je od stabla jabuke i počinje plodonositi 5 godina.

Odabir mjesta za sadnju krušaka

To bi trebalo biti ravnomjerno, suho, dobro osvijetljeno mjesto gdje visoka podzemna voda ne prolazi, inače će se lagano smrznuti. Tlo mora biti hranjivo i plodno - to se podrazumijeva.
Mjesto sadnje kruške trebalo bi biti trajno, vrlo je nepoželjno presaditi je, posebno nakon treće godine života.
Potrebno je zasaditi nekoliko sorti krušaka kako bi se osiguralo pravilno oprašivanje.

Priprema jame za sadnju krušaka

Rupa mora biti duboka - najmanje jedan metar, promjer - najmanje 80 cm.
U jamu dodajte kantu pijeska, dvije kante humusa, čašu superfosfata i 3 žlice kalijevog sulfata. Sve to treba miješati sa zemlje koja se dobivala prilikom kopanja rupe za krušku.
Također je potrebno u jamu uliti čašu vapna razrijeđenu s 10 litara vode.
U rupu ulijte još dvije kante vode i ostavite tjedan dana. Nakon takvog vremena možete započeti sadnju krušaka.

O kruški biste trebali brinuti na isti način kao i za ostale voćke - zalijevajte je, zaštitite od štetnika i bolesti, oplodite i, naravno, volite.

Stvaranje krune u kruškama obično se događa neovisno, ne zahtijeva posebno obrezivanje. Ali u proljeće treba ukloniti smrznute ili osušene grane.

Uz pravilnu njegu, kruška će svake godine obradovati dobrom žetvom, počevši od 5 godina nakon sadnje.

Kategorija:Vrt | Kruška

Oduvijek sam sanjao o uzgoju kruške na tom mjestu, jer je to vrlo zdravo voće. Sada znam kako to ispravno učiniti

Avatar Lera1

Posebno sam kupio onu vrstu kruške koja mi je trebala na bazaru, a zatim je posadio u svojoj dači, sve je uspjelo, izrasla je izvrsna kruška, koja će uskoro početi davati plodove i obradovati našu obitelj.

Avatar Natali111

Kruška je često sklona bolestima: krasta, lišaj, truljenje plodova - trebate pažljivo pratiti stanje lišća. Pa ipak, doista, na krušku treba paziti pažljivije nego na stablo jabuke, na primjer, zimi je bolje izolirati i gnojiti od druge godine.