Naš omiljeni grah

Ako ne volite grah, onda jednostavno još ne znate kako ga pravilno skuhati. U stvari, unatoč činjenici da ovaj proizvod pripada zdravoj prehrani, on zapravo može biti ukusan. Deseci recepata na Internetu na usluzi. Imajući danas tako moćan alat za pronalaženje ovih ili onih informacija, naučit ćemo i koliko je korisna upotreba graha, kako utječe na tijelo.
 

Danas se u cijelom svijetu uzgaja više od 200 vrsta ove uzgajane biljke. Njegovi plodovi bogati su proteinima i vitaminima (A, B i E), makro i mikroelementima (kalcij, magnezij, fluor i drugi) i drugim korisnim tvarima. Iako je grah visokokaloričan, smatra se dijetalnim proizvodom. Čak su ga i drevni iscjelitelji smatrali izvrsnim lijekom za pluća.

 

Uz aterosklerozu i dijabetes melitus, aritmiju i tuberkulozu, reumatizam i bubrežne bolesti, kao i gastritis i čir na niskim kiselinama, korisno je jesti grah. Ovaj proizvod stimulira genitourinarni sustav, normalizira metabolizam soli, smiruje živce i sprječava stvaranje zubnog kamenca.

 

Ne preporučuje se često koristiti grah za starije osobe, pacijente s dijagnozom gihta, nefritisa, kolecistitisa, kolitisa, s povećanom kiselošću u želucu.

 

Ovu je kulturu lako uzgajati, može se čuvati tijekom cijele godine i bez problema se može koristiti kao sastojak mnogih recepata za zalijevanje usta. Salate od povrća, variva i grah jednostavno dinstani u umaku od rajčice, razne juhe i glavna jela, šparoge i mahune - sve je to vrlo ukusno i zdravo.

Kategorija:Ljekovito bilje | Grah
Korisnički avatar Wika

Uvijek sam uživao jesti grah. Sviđa mi se čak i ako se samo kuha u slanoj vodi i začini nerafiniranim suncokretovim uljem.

Anna slika korisnika

A nekada smo uzgajali ukrasni grah na balkonu - tata je povukao konce u obliku sjenice, a zatim se preko njega uvio grah. Bilo je prekrasno!

User avatar Ljubav

Zaista volim grah, i grah, i obični bijeli ili crveni. Od nje možete kuhati puno različitih jela, a vrlo je korisno. A kakva je to ukusna juha od rajčice sa zelenim grahom! Grah uzgajam i sam na selu, tada imam dovoljno za cijelu zimu.