Srcelisna lipa. O biljci i njenim ljekovitim svojstvima

Lipa je drvo naših geografskih širina, svima poznato i voljeno. Tijekom cvatnje miris u mnogim gradskim parkovima oduzima dah, a zujanje pčela pobuđuje misli o mirnom i mirnom okruženju, čistom zraku i bosim šetnjama po mekim zelenim travama. Drevni su je zvali "zlatno drvo", djevojke su plesale oko starih lipa, smatrale je čuvarom ognjišta.

Cvijet lipe odavno je poznat kao ljekovita sirovina i u ljekarnama ga možete kupiti tijekom cijele godine kako u zbirkama različitih biljaka, tako i odvojeno. Mnogi te darove prirode sakupljaju sami kako bi zimi uživali u aromatičnom čaju od lipe. I kao medonosna biljka, ovoj biljci također nema premca.

U osnovi se cvijet lipe koristi za prehladu, kašalj. Ima dijaforetska svojstva. Topli čaj s medom bit će relevantan i za anginu i bronhitis. Lipu možete kombinirati s kamilicom, malinama, paprenom metvicom, komoračem ili hrastovom korom. U takvim kombinacijama lipa se koristi za snižavanje kiselosti u želucu, u slučaju peptične ulkusne bolesti.

Osim cvijeća, kažu poznavatelji narodnih recepata, naši pradjedovi pripremali su svježe pupoljke i lišće kako bi ublažili bol i ublažili upale u ranama. Koristili su koru drveta i ugljen od njega. Nasalno krvarenje zaustavljeno je prahom od suhog lišća, a plodovi lipe korišteni su za unutarnja krvarenja.

Za Slavene je lipa puno značila. Od njega su se izrađivale užad, zdjele, pladnjevi, kolica, igračke, oružje i cipele. Pjesnici su joj posvetili svoje pjesme i do danas nas drvoredi lipa vraćaju u ona daleka, teška, ali slavna vremena.

Kategorija:Vrt | Srcelisna lipa
Helen avatar

Ljeti sakupljamo cvijeće, sušimo ga, a zatim cijela obitelj pije hladan aromatični ukusni čaj od lipe i baš tako.

Inga avatar

Moja obitelj ne može zamisliti niti jednu zimsku večer bez čaja od lipe, kod nas je to kao tradicija. Ali morate znati da se cvijet lipe bere na početku cvatnje, čim se cvjetovi potpuno otvore, tada će čaj biti aromatičniji, budući da se u njemu čuva pelud.