Rezidba maline u proljeće i ostatak godine

Tužan je to prizor - napuštena imanja, na kojima su nekada voćke i grmlje rasle i rađale, uzgajalo se povrće, brižne ljudske ruke dodirivale su majku zemlju. A ako će drveće dugo vremena čuvati uspomenu na one ljude kojima su velikodušno davali svoje plodove, malina će brzo podivljati i izroditi se, ako o njoj ne vodite računa. Neprobojne šikare malina brzo se pretvaraju u goleme grmlje, ostavljene bez pravodobnog obrezivanja, neće početi vezati bobice.

Sadržaj:

Idemo po maline u vrt

Vrtna malina je biljka koju uzgaja čovjek, a razlikuje se od divlje šumske maline i podijeljena je na vrste: tradicionalna, krupnoplodna i remontantna. Najprilagođeniji nepovoljnim uvjetima, a najmanje tradicionalne maline kojima je potrebna njega, ali nisu toliko bogate berbom.

Grmolike grane krupnoplodna malina dajte više bobica s boljim okusom i aromom. Produženo sazrijevanje usjeva karakterizira remontantna malina, plod do samog mraza.

Moja slatka, malina-bobica

Vrlo su korisne svježe maline, čija čaša u potpunosti osigurava dnevne potrebe tijela za vitaminima. Toplinska obrada ne smanjuje njegove kvalitete u kompotama, džemovima i svima omiljenom džemu od malina. Pire sa šećerom, sušene i smrznute maline ukusna su i vrlo zdrava bobica.

Rezidba maline u proljeće

Čaj od lišća maline blagotvorno djeluje na povećanje apetita, jača mišiće maternice i vrlo je koristan u razdoblju trudnoće.

U stresnim situacijama maline će smiriti i ublažiti depresiju, tonizirati na kožu lica, zaustaviti krvarenje i pomoći u uklanjanju otrovnih tvari. Preporučuje se kod hipertenzije, zatajenja bubrega, ateroskleroze. Bobica maline nezamjenjiva je u slučaju prehlade, išijasa i bolova u zglobovima. Pomaže kod vrućice i neuralgije.

Bobica-malina mamila je tebe i mene

Da bi maline mogle ugoditi, razmaziti i izliječiti, također ih treba pravilno poslužiti. pazi nadajući mu dovoljno pažnje. Ako malina još ne raste na lokaciji, treba je kupiti i pravilno posaditi. Bolje je kupiti u jesen, ali prikladnije je saditi u proljeće, a kako bi grm sigurno zimovao, mora se ukopati na mjestu, stavljajući korijenje pod kutom od 45 stupnjeva u sjeverni smjer.

Rezidba maline u proljeće

Tijekom sadnje odreže se vrh glavnog izdanka, a uklone se i bočni izbojci. Kako bi se osiguralo maksimalno jačanje korijena, grančica se veže, inače nalet vjetra može oštetiti sadnicu, jer malina ima površinski korijenov sustav.

Čim maline počnu dozrijevati u vrtu, svi žele uživati ​​u njihovim slatkim plodovima. Širok izbor sorti ranog, srednjeg i kasnog sazrijevanja omogućuje vam uživanje u ovoj bobici od sredine ljeta do samog mraza. Osim toga, može se zamrznuti i koristiti zimi kao punjenje i ukras za pite. No, da bi maline dale čovjeku bogatu žetvu voća, morate se pobrinuti za to, poput hirovite dame. Jedna od obveznih stavki u ovom slučaju je obrezivanje.

Rezidba u jesen

Najčešće se ovaj grm reže u jesen, nakon što napokon prestane rađati.Ali to se može učiniti u rano proljeće, ako iz nekog razloga niste uspjeli završiti posao prije početka zimske hladnoće.

Rezidba maline u proljeće

Stare grane ošišajte do samog korijena škarama za rezidbu, a mladima prikljestite vrhove. Na kvadratnom metru ne biste trebali imati više od 10-15 grana - ovo je optimalna količina za uspješan rast i razvoj grma. Ne isplati se štedjeti lanjske grane. Rijetko daju plodove i hranjive sastojke uzimaju samo iz mladog rasta.

Proljetna rezidba

Rezidba maline u proljeće provodi se nakon otapanja snijega, ali tlo još nije zagrijano. To može biti krajem ožujka ili početkom travnja, ovisno o vremenskim uvjetima, koji se mogu mijenjati svake godine.

Također u proljeće možete ukloniti smrznute grane ili one koje su oštećene bolestima i štetnicima. Oboljeli izbojci potpuno se odrežu i spale. Osim rezidbe, treba i malina hraniti, zalijevanje (ako kiše nema duže vrijeme), uklanjanje korova i ostale mjere agrotehničke njege. Tada će dati dvaput, tri puta, a ponekad i deset puta više uroda od napuštenog grma.

Treba imati na umu da mladi izdanci, koji se aktivno probijaju iz korijena, iscrpljuju majčinski grm, smanjujući prinos maline. Bez obzira koliko je žao uništavati rast, njegovu količinu moramo kontrolirati. Oni vrtlari koji ojačavaju stranice rova ​​zasadima maline daskama ili komadima škriljevca čine pravu stvar. Prašenje piljevine ili suhog lišća na vrhu pomoći će zadržati vlagu i zaštititi od korova.

Maline će sigurnije preživjeti zimu ako su grane savijene na zemlju, osigurane i prekrivene snijegom, a ljeti će vam zahvaliti na pažnji i brizi s ukusnim, mirisnim i vrlo zdravim bobicama.

Kategorija:Bobice | Maline
Allain avatar

Ispada da za dobru berbu malina trebate poraditi na tome. I mislim zašto maline kod nas tako loše rađaju. I nikad to nismo odsjekli. Nitko nam nije rekao za to, hajde sad da se pozabavimo time.