Sorte peršina i njegov uzgoj

Ako uzmemo u obzir sorte peršina, ne možemo ne primijetiti nedostatak njihove raznolikosti. Dakle, mogu se razlikovati dvije velike skupine - list i korijen.

Na temelju naziva jasno je da su i lišće i korijensko povrće jestivi u korijenovom peršinu. Zbog toga se smatra najčešćom sortom. Sam korijen peršina, u nasjeckanom obliku, može se dodati konzerviranoj hrani, juhama i umacima. Peršin se koristi za začinjanje jela od mesa i ribe, salata.

Inače, blagodati peršina su u tome što se odlikuje svojim diuretičkim svojstvima, koristi se kod bolesti žučnog mjehura i jetre, a pomaže i u snižavanju krvnog tlaka.

Uzgoj peršina

Odaberite pravo mjesto prije uzgoja peršina. Može biti sunčano ili zasjenjeno. Što se tiče tla, ono bi trebalo biti vlažno, rastresito i lagano.

Peršin se sadi sredinom proljeća. Štoviše, preporuča se prethodno namočiti sjeme peršina. Da bi to učinili, potrebno ih je staviti u mokru gazu 2-3 dana. Za to vrijeme sjeme bi trebalo imati prve izbojke. Dubina utora trebala bi biti oko 1,5 cm.

Sadnice se pojavljuju za dva tjedna. Ako sjeme ne namočite, morat ćete pričekati tjedan dana duže. Da bi se mladi peršin ubrao tijekom cijelog ljeta, mora se sijati svaka tri tjedna.

Razmjerno je lako uzgajati peršin na prozorskoj dasci. Da biste to učinili, dajte prednost sortama korijena peršina, jer su otpornije na bolesti.
 

Kategorija:Zelje i bilje | Peršin