Njega sadnje domaće maline. Osnovna pravila

Prostor na kojem treba saditi malinu trebao bi biti umjereno vlažan, dobro zaštićen od vjetra, u potpunosti osvijetljen sunčevom svjetlošću. Od svih bobica, maline su među najzahtjevnijima u odnosu na tlo. Najbolje odgovaraju ilovače ili pjeskovite ilovače s propusnim slojem podzemlja.

Poznato je da je briga o sadnji maline vrlo složen i pedantan postupak. Sadnice se moraju saditi ili rano u proljeće, čak i prije nego što pupoljci procvjetaju, ili u kasnu jesen, nakon što lišće padne. Iskusni vrtlari preporučuju sadnju kasne jeseni. Ali kad snijeg zaostane, sadnice će se smrznuti. Stoga moraju biti dobro razvijeni i imati vlaknaste korijene.

Glavno pravilo za brigu o malinama je maksimalno zadržavanje vlage i ciklično zalijevanje. Hranjive tvari potrebne malini zadržavaju se redovitim uklanjanjem korova i uklanjanjem korova.

Također, uz postupak kao što je briga o sadnji maline, važno je znati da ova bobica jako voli rasvjetu. Stoga bi područja za sadnju maline trebala imati nagib ne veći od tri stupnja. Prije sadnje tlo mora biti oplođeno mineralnim i organskim tvarima. Udaljenost između redova trebala bi biti 1,3 m, između grmlja, odnosno 0,5 m. Korijeni maline trebali bi biti okomiti. Zalijevanje je potrebno brzinom od jedne kante na 3 grma. Grmovi maline sposobni su dobro roditi 12 godina. Nakon toga se tlo oplodi humusom.

Podložno svim gore navedenim pravilima, uskoro će grmovi malina donijeti ukusne velike sočne bobice.

Kategorija:Bobice | Maline