Borba protiv kašike: kemikalije i narodne metode

Među lepidopterama obitelj lutaka najbrojnija je i ima više od 100 vrsta. Razmatraju se najčešće vrste: vrtna mjerica, kupus, krumpir, usklik i obična koštica. Leptiri se razlikuju po veličini i boji, smatraju se bezopasnima za same biljke, jer se hrane samo nektarom. Stoga se trebate nositi s gusjenicama kašičice, koje pojedu razne dijelove biljaka.

Sadržaj:

Borba protiv kuglice kupusa

Borba protiv kuglice kupusa

Kupusna kuglica - polifagna štetočina, ali od povrtnih kultura preferira kupus, grašak, salata, cikla i luk... Smeđa prednja krila leptira ukrašena su svjetlijom mrljicom, a na sivim stražnjim krilima dobro se vidi zatamnjenje uz rubove. Mlade gusjenice su svijetlozelene boje, a zatim na stražnjoj strani postaju smeđe-smeđe, kose tamne crte.

Aktivan način života gusjenica događa se krajem srpnja i kolovoza. Štetnici jedu lišće kupus, praveći u njima duguljaste prolaze, penju se unutar glava kupusa, grizu lišće i kvare prezentaciju povrća.

Kako se nositi s kuglicom kupusa:

 • Preporučuje se rana sjetva povrća u vrt.
 • Mehanički način borbe: ručno sakupljanje gusjenica i jajašaca.
 • Primjena kemikalije lijekovi.
 • Upotreba infuzija i dekocija za borbu protiv gusjenica.

Od kemijskih insekticida za suzbijanje lopatice mogu se savjetovati KinMiks, Decis, IntaVir, Zeta, Fas. Svi lijekovi se razrjeđuju vodom u skladu s uputama. Osim toga, preporuča se provesti folijarno prihrana upotrebom superfosfata i kalijevog klorida.

Za višestruko prskanje preporučuju se biološki pripravci kao što su Fitoverm, Bitoxybacillin, Lepidocide. Između zadnjeg tretmana i berbe mora proći najmanje 1 tjedan.

Uz kemikalije, djelotvorno je obrađivati ​​povrtne usjeve infuzijom gorkog pelina, ljute paprike, vrhova čička, rajčice i krumpira.

Na web mjestu se preporučuje napraviti mamac za ose. Oni su spas za žetvu, jer sami insekti vole gostiti se gusjenicama, brzo uništavajući njihov broj.

Pripravci i narodne metode protiv kuglice krumpira

Pripravci i alternativne metode protiv kašike krumpira

Kuglica krumpira, odnosno njegova gusjenica, donosi veliku štetu biljci. Tijekom vegetacije biljaka, gusjenice se kreću u vrhovima krumpira, nakon čega brzo uvenu i padnu. Oštećujući gomolj krumpira, gusjenice naprave malu rupu, hrane se sokom i pulpom gomolja, a zatim puze, čineći još veći udar i ostavljajući za sobom otpadne tvari. Gusjenični izmet uzrokuje truljenje gomolja.

Kuglica krumpira štetnija je za biljke i gomolje ako krumpir posađeno na niskim područjima gdje je tlo uvijek vlažno. Mokre godine, kada postoje dugotrajne kiše, donose veliku štetu usjevu.

Prilično je teško boriti se s kuglicom krumpira, jer je leptir noćni. Prskanje biljke za prevenciju kemijskih pripravaka nije u potpunosti opravdano, jer sav posao morat će se obaviti kasno navečer, čekajući da leptiri izlete iz svojih skrovišta. Ispada da se ni štetnika ne možete riješiti, a velika doza uvedenih kemikalija apsorbirat će se u gomolje krumpira i naštetiti zdravlju. Moramo se boriti protiv gusjenica.

Da biste smanjili broj štetnika, trebali biste:

 • Prijavite se za sadnju krumpira mineralna gnojiva.
 • Uništite gusjenice čestim rastresanjem tla u prolazu.
 • Provedite pravovremeno korenje, uništite korov, pšeničnu travu, žitarice, timoteju.
 • Biljka krumpir ranijeg datuma.

Osim toga, prilikom sadnje gomolja krumpira, na prolaz treba dodati Bazudin u granulama. Za parcelu od 1 hektara bit će potrebno 15 kg bazudina. Preporučuje se primjenu lijeka po vlažnom vremenu, tako da možete postići veći učinak.

Postoje i sigurne metode rješavanja lopatice: privlačenje leptira u fermentirajuću melasu.

Štetnici vole takvu poslasticu i brojne jedinke hrle na njezin miris. Da biste to učinili, morate razrijediti melasu vodom u omjeru 1: 3, dodati kvasac i pripremljeni lijek uliti u boce, staklenke ili druge posude, koje treba staviti u blizini sadnje. S vremena na vrijeme dodajte vodu i kvasac.

Tijekom fermentacije oslobađa se specifičan zadah koji se skuplja u ovu tekućinu i utopi. Melasu možete zamijeniti fermentiranim džemom, pivskom sladom ili pivom. Kada se šećerni sirup koristi za hvatanje lopatica, učinkovitost postupka bit će znatno smanjena. Te merice koje su probale fermentirajuću melasu postaju sterilne.

Vrtna mjera - metode borbe

Vrtna mjera - metode borbe

Najopasniji kukac, štetan za mnoge biljke, ali daje veću prednost rajčica, rotkvica, rutabaga i kupus... Dvobojna krila leptira ukrašena su sivim i žutim mrljama. Gusjenice su smeđe ili zelene.

Zašto je vrtna mjera opasna? Činjenica je da ženka polaže jaja na gotovo sve usjeve. Uvuče se ispod lista i odloži jaja s unutarnje strane lisne ploče. Gusjenice koje se pojave hrane se mladim lišćem i plodovima.

Metode postupanja s vrtnom mjericom:

 • Zbirka štetočina ručno.
 • Instalacija mamaca po obodu mjesta.
 • Izuzeće stranice od korov: kvinoja, kopriva.
 • Korištenje kemikalija i narodnih metoda za borbu protiv kašike.

U proljeće se insekticidi koriste za obradu nasada: Decis, Proteus, Karate, Fury. Ljeti je potrebno provesti liječenje pripravcima koji sadrže fosfor, zolon, fufanol. Tijekom razrjeđivanja kemikalija treba krenuti od oblika pripravaka: oni se proizvode u obliku praha, u obliku granula, postoje koncentrirane emulzije. Ne prekoračujte doziranje.

Pripravci se apsorbiraju u povrće, pa se obrada vrši najkasnije mjesec dana prije berbe.

Tijekom vegetacijske sezone dopušteno je provoditi dvostruku obradu. Fitoverm, Aktofit i Agrovertin su biološki bezopasni lijekovi koji se također koriste za kontrolu mjerice.

Piggy banka narodne mudrosti: recepti za dekocije i infuzije

Mnogi vrtlari ne koriste kemikalije za borbu protiv određenih štetnika. Postoji niz narodnih recepata za infuzije i dekocije koji pomažu u borbi protiv kašičica na potpuno bezopasan način za ljude.

 1. Uvarak pelina. U posudu ulijte 3 litre vode, dodajte 1 kg nasjeckanog pelina i kuhajte 15 minuta. Juhi se mora dati vrijeme da se ulije, a zatim procijedite i preradite povrće 2 puta tjedno. Između prvog i sljedećeg prskanja treba proći 1 tjedan.
 2. Infuzija kore od luka. Lepkasti leptiri ne podnose miris Luka, stoga, da biste ih uplašili, možete pripremiti infuziju kora od luka.Da biste primijenili metodu u praksi, trebate uzeti litarsku teglu napunjenu do vrha ljuskom luka, preliti 2 litre proključale vode i pustiti da se kuha 2 dana. Dobivenu infuziju procijedite, ulijte u posudu i dodajte vodu dok se ne dobiju 4 litre proizvoda. Za bolje prianjanje infuzije na lišće kupusa, tijekom kuhanja trebate dodati sapun za pranje, brzinom od 25 g na 4 litre vode.
 3. Infuzija čička. Listove biljke sameljite, napunite njima kantu od 10 litara do polovice, dodajte vodu do vrha i ostavite 3 dana. Procijedite infuziju prije prskanja. Kako bi se osigurala dugoročna zaštita biljaka i radi boljeg "prianjanja" infuzije na lišće, preporučuje se proizvodu dodati sapun za pranje, brzinom od 40 g na 10 litara vode. Na sličan način možete pripremiti učinkovite infuzije od vrhova krumpira, lišća rajčice, stolisnika, ljekarničke kamilice, droga, akonit, mlječika.

Danju je gotovo nemoguće boriti se protiv kašike. Zbog činjenice da noću vodi aktivnu sliku, danju tiho i mirno spava na drveću ili u travi, stapajući se s vegetacijom bojom svog malog tijela. Vrtlaru ne preostaje drugo nego boriti se protiv gusjenica i ličinki. Pravovremena obrada povrtnih kultura od povrća, kupusa, kašika krumpira pomoći će u očuvanju žetve.

Više informacija potražite u videu.